Program kursu barmańskiego obejmuje zajęcia z zakresu przygotowania koktajli typu aperitif i koktajli w shakerze, dopasowywania szkła barowego do rodzaju serwowanego alkoholu, dekorowania i aromatyzowania kieliszków oraz tworzenia kart menu zgodnych z potrzebami klientów. Szkolenie trwa 3 dni i jest prowadzone przez wykwalifikowanego szkoleniowca, który ma wieloletnie doświadczenie na różnych stanowiskach w branży gastronomicznej (barista, barman, kelner, manager, sommelier). Po kursie pracownicy lokali gastronomicznych potrafią przyrządzać smaczne i ładnie prezentujące się koktajle, co robi bardzo dobre wrażenie na gościach. To ważna umiejętność, ponieważ ze statystyk wynika, że aż 60% klientów zwraca uwagę na formę i estetykę podania alkoholu.
Gdzie odbywa się szkolenie barmańskie?
Zamknięte szkolenie barmańskie odbywa się w lokalu zleceniodawcy. Po przyjęciu zgłoszenia zapoznajemy się z celem i wymaganiami naszego klienta oraz aktualnymi umiejętnościami i potrzebami jego pracowników. Po analizie tych informacji przygotowujemy ofertę szkoleniową, która zostaje zaprojektowana pod konkretny lokal. Bierzemy pod uwagę specyfikę funkcjonowania danego miejsca oraz mocne i słabe strony zespołu. Dzięki temu kurs nie tylko podnosi kwalifikacje kadry i uzupełnia braki w jej umiejętnościach, lecz także usprawnia współpracę i komunikację między pracownikami.