Kurs baristyczny
Na kursie baristycznym pracownicy lokali gastronomicznych uczą się prawidłowego parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych oraz przy użyciu metod alternatywnych. Ponadto poznają techniki spieniania mleka oraz receptury na idealne espresso i napoje kawowe z dodatkami (mleko, czekolada, bita śmietana, lody, sosy). Biorą też udział w warsztacie latte art, czyli sztuki „rysowania” wzorów na kawie. Na szkoleniu zostaje im także przekazana wiedza teoretyczna na temat kawy roślinnej i jej najpopularniejszych odmian.
Dlaczego warto zorganizować szkolenie baristyczne dla personelu?
Szkolenie baristyczne znacznie poszerza umiejętności pracowników lokali gastronomicznych z zakresu obsługi gości i przygotowywania smacznych napojów kawowych. Dzięki temu klienci chętniej wracają do miejsc, w których spotkali się z kompetentną i uprzejmą obsługą, a otrzymane zamówienie sprostało ich oczekiwaniom i gustom smakowym. Częstsze odwiedziny gości bezpośrednio przekładają się na wzrost dochodów działalności. Restauratorzy i właściciele kawiarnii, którzy we współpracy z naszą firmą zorganizowali szkolenie dla swoich pracowników, odnotowują o 30% więcej zadowolonych i powracających do ich lokalu klientów w skali roku. Są to realne liczby – dane zostały pozyskane na podstawie opinii online oraz informacji z systemów rezerwacyjnych.